Press "Enter" to skip to content

Samenlevingscontract

Samenvatting en uitleg Samenlevingscontract

Informatie op het gebied van Samenlevingscontract nodig? Hieronder vindt u een samenvatting met uitleg over de belangrijkste vragen en antwoorden. Ook uitleg over de belangrijkste termen en regels.

Het gebruik van deze informatie is voor eigen risico. Het is altijd verstandig om een juridische specialist (deskundige) in te schakelen bij juridische problemen.

Mocht u juridische hulp nodig hebben vraag dan nu de tarieven op van een advocaat of notaris bij u in de regio.

Samenvatting Samenlevingscontract

Samenlevingscontract
In een samenlevingscontract maken mensen afspraken over zaken die te maken hebben met het samenwonen. Bijvoorbeeld over de kosten van elkaars levensonderhoud en de verdeling van de kosten van de huishouding, maar ook over het gebruik van bankrekeningen en zaken als het verdelen van bezittingen bij het beëindigen van de relatie.

Opstellen Samenlevingscontract
Opstellen samenlevingscontract:
U kunt het samenlevingscontract samen met uw partner opstellen, of laten opmaken door de notaris.
In sommige gevallen is het verplicht om naar een notaris te gaan. Bijvoorbeeld als een partner in aanmerking wil komen voor pensioen. Er zijn een aantal voorwaarden:
• De partners moeten ouder zijn dan 18 jaar
• De partners mogen niet onder curatele staan
• De partners moeten zich houden aan de regels van de wet

Gevolgen voor ouderschap
Gevolgen voor ouderschap:
Wanneer partners een samenlevingscontract hebben en een kind krijgen, wordt de vrouw automatisch de moeder. De man moet zijn kind eerst erkennen om de officiële vader te worden. Daarvoor moet hij naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, of naar een notaris.

Beëindiging en Kosten
Beëindiging samenlevingscontract en alimentatie:
Bij de beëindiging van een samenlevingscontract ontvangt de (ex-)partner niet automatisch partneralimentatie, tenzij dit expliciet is opgenomen in het samenlevingscontract.
Als dit niet is geregeld en een van de partners maakt aanspraak op alimentatie, dan zal de rechter hier een uitspraak over moeten doen.

Kosten samenlevingscontract:
De kosten van het laten opstellen van een samenlevingscontract zijn natuurlijk per notaris verschillend, deze kunnen verschillen tussen de € 300,- en € 500,-.

Mission News Theme by Compete Themes.