Press "Enter" to skip to content

Echtscheiding

Samenvatting en uitleg Echtscheiding

Informatie op het gebied van Echtscheiding nodig? Hieronder vindt u een samenvatting met uitleg over de belangrijkste vragen en antwoorden. Ook uitleg over de belangrijkste termen en regels.

Het gebruik van deze informatie is voor eigen risico. Het is altijd verstandig om een juridische specialist (deskundige) in te schakelen bij juridische problemen.

Mocht u juridische hulp nodig hebben vraag dan nu de tarieven op van een advocaat of notaris bij u in de regio. 

 

Samenvatting Echtscheiding

Echtscheiding
Juridische informatie en advies over scheiden. Antwoord op uw vragen en een overzicht van uw rechten en plichten.

De echtscheiding
Bij een echtscheiding zal er in de praktijk heel veel geregeld worden. Hiervoor dienen afspraken met elkaar gemaakt te worden. Indien partijen nog op goede voet met elkaar staan is het mogelijk om gezamenlijk een adviseur/advocaat in de arm te nemen. Wanneer partijen op gespannen voet staan, doet u er verstandig aan om uw belangen apart te laten vertegenwoordigen door een eigen specialist. Wanneer er minderjarige kinderen zijn, zullen er afspraken gemaakt moeten worden over het ouderlijk gezag, omgangsregelingen, betaling van alimentatie. Ook richting elkaar kunnen er rechten en plichten ontstaan. Bijvoorbeeld op het gebied van partneralimentatie maar ook qua aanspraken op pensioen. Het is belangrijk dat u hierover deskundig juridisch advies inwint.

In gemeenschap van goederen
Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, betekent dit in beginsel dat alle goederen beide echtgenoten gezamenlijk toekomen. Bij de verdeling van deze gemeenschap zullen er dus afspraken moeten worden gemaakt over het onroerende goed (het huis, de boot etc.), de inboedel (de meubilair, meubels), maar ook over alle andere bezittingen (vermogen en geld) en schulden.

Juridische regels
De echtscheiding wordt geregeld in titel 9 van het Burgerlijk Wetboek. Het belangrijkste artikel is artikel 151 “Echtscheiding wordt op verzoek van één der echtgenoten uitgesproken, indien het huwelijk duurzaam ontwricht is.”

Toepasselijke wetten en regels

Titel 9 Boek 1 Burgerlijk Wetboek
De regels voor de ontbinding van het huwelijk en echtscheiding.

Mission News Theme by Compete Themes.