Press "Enter" to skip to content

Democratische Rechtsstaat

Samenvatting en uitleg Democratische Rechtsstaat

Informatie op het gebied van Democratische Rechtsstaat nodig? Hieronder vindt u een samenvatting met uitleg over de belangrijkste vragen en antwoorden. Ook uitleg over de belangrijkste termen en regels.

Het gebruik van deze informatie is voor eigen risico. Het is altijd verstandig om een juridische specialist (deskundige) in te schakelen bij juridische problemen.

Mocht u juridische hulp nodig hebben vraag dan nu de tarieven op van een advocaat of notaris bij u in de regio. 

 

Samenvatting Democratische Rechtsstaat

Democratische Rechtsstaat
Een democratisch rechtstaat houdt in dat de burgers invloed hebben op de wijze waarop een land wordt bestuurd. Een democratisch land heeft 3 kenmerken: Vrije verkiezingen, parlementair stelsel en respect voor de grondrechten. Behalve democratie is Nederland ook een rechtsstaat, dit houd in dat niet alleen de burgers zich aan de wet moet houden, maar ook de overheid en de rechter. De rechter is in een rechtsstaat onafhankelijk. Onafhankelijkheid houdt in dat niemand de rechters mag vertellen wat voor uitspraken ze moeten doen. Ook mag niemand de rechter ter verantwoording roepen of de rechter ontslaan. De enige instantie die in het uiterste geval een rechter kan ontslaan, is de Hoge Raad. Ook is het mogelijk voor een burger om naar de rechter te stappen, als de overheid een wet overtreedt.

Mission News Theme by Compete Themes.