Press "Enter" to skip to content

Echtscheiding – kosten

Samenvatting en uitleg Echtscheiding- kosten

Informatie op het gebied van Echtscheiding- kosten nodig? Hieronder vindt u een samenvatting met uitleg over de belangrijkste vragen en antwoorden. Ook uitleg over de belangrijkste termen en regels.

Het gebruik van deze informatie is voor eigen risico. Het is altijd verstandig om een juridische specialist (deskundige) in te schakelen bij juridische problemen.

Mocht u juridische hulp nodig hebben vraag dan nu de tarieven op van een advocaat of notaris bij u in de regio. 

 

Samenvatting Echtscheiding- kosten

Echtscheiding- kosten
De kosten van een echtscheiding zijn afhankelijk van hoe complex de echtscheiding is. Een advocaat werkt niets voor niets en voor de uitspraak van de rechtbank moet u ook betalen. Voor een rechtbankscheiding (standaard zonder veel ruzie) inclusief de alimentatieberekening, opmaken van het convenant, griffierechten en leges komen de kosten rond de 3.500 euro. Bij een scheiding met veel ruzie en gevecht kunnen de kosten zelfs oplopen tot boven de 40.000 euro.

Kosten advocaat
Een advocaat vraagt gemiddeld € 150,- tot € 250,- per uur plus de wettelijke btw. Soms kan er worden onderhandeld over het uurtarief. Als de scheiding vrij duidelijk is, kunt u soms ook een vaste prijs afspreken. Die prijs ligt meestal rond de € 3000,-. Hoe moeilijker de scheidng is, hoe meer uren de advocaat bezig is, dus hoe hoger de kosten.

Kosten rechtbank, notaris en gemeente
Voor de rechtbank moet u ongeveer € 210,- betalen. Als het om een scheiding gaat met veel ruzie en beide partijen een advocaat hebben, dan is er een deurwaarder nodig en dat kost € 60,-. Bij onroerend goed of een eigen bedrijf heeft u ook een notaris nodig. Een notaris rekent voor het overschrijven van een woning ongeveer € 1500,-. Bij de gemeente moet u ongeveer € 50,- betalen voor de documenten die moeten worden opgevraagd voor de echtscheiding.

Mission News Theme by Compete Themes.